MARIJKE SCHIPPER

Interieurontwerpster & stylist werkt(e) onder andere voor SamenWonen, Eigen Huis & Tuin, Het Blok, TV Woonmagazine, VT Wonen en Stijlloos. Naast haar televisiewerk ontwerpt ze interieurs voor voornamelijk de zakelijke markt.

 

Opleiding
Marijke werd op 17 juni 1968 in Spijkenisse geboren en had al jong interesse in vormgeving. Haar eerste creatieve opleiding volgde ze aan de Amsterdamse Grafische School. Hier was haar talent zo duidelijk dat zij vervolgens werd uitgenodigd om ook de opleiding reclamevormgeving te volgen. Na ook deze opleiding succesvol te hebben afgerond besluit ze een opleiding aan de Rietveld Academie te volgen.

Werkervaring

Na haar opleiding werkte Marijke mee aan verschillende soorten projecten: van musical tot theater en televisie. Zo verzorgde zij de kleding voor de musical Cats in Carre en vervolgens twee jaar lang de kleding, productie en rekwisieten bij de rondreizende theatervoorstelling 'Scherzo' van Mini & Maxi. In 1995 wordt Marijke setdresser bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Gedurende een aantal jaren is zij verantwoordelijk voor elk detail op de set, zodat haar stylingervaring een enorme vlucht neemt. Met de hier opgedane kennis en ervaring treedt Marijke in 1997 in dienst bij Uitgeverij Sanoma. Hier gaat zij enthousiast aan de slag als interieurstyliste voor diverse (woon)bladen zoals 101 Woonideeën, Ariadne at home en VT Wonen. Later werkt zij als vaste styliste bij Margriet.

Zelfstandig ondernemer
Aangezien Marijke zich verder wil ontwikkelen besluit zij na een jaar om zich als zelfstandige interieurontwerpster te vestigen. In 1998 wordt zij benaderd om in samenwerking met Jan des Bouvrie diverse metamorfoses te stylen voor het populaire televisieprogramma TV Woonmagazine bij Veronica. Zij zegt meteen 'ja' en legt hiermee de basis voor haar verdere televisiewerkzaamheden. In 2003 verzorgt zij het ontwerp de styling voor het nieuwe programma SamenWonen met Erik van der Hoff bij Net 5. Hierin krijgen stellen die gaan samenwonen een nieuw interieur. Centraal staat het samenbrengen van twee heel verschillende interieurstijlen. Het is de taak van Marijke deze twee stijlen tot een mooi passend geheel te combineren. Hierin slaagt zij zo goed dat zij voor alle vijf seizoenen SamenWonen wordt gevraagd. Gedurende het vijfde seizoen beantwoordt Marijke ook wekelijks een kijkers/lezersvraag op de site van VT Wonen. Ook is zij jurylid het populaire Net5 programma Het Blok. Eind 2006 werkt zij mee aan het nieuwe programma Stijlloos op Net 5 en vanaf 2003 zowel voor als achter de schermen aan het programma Eigen Huis & Tuin op RTL 4.

 

 


Boeken
In 2007 benadert Uitgeverij Kosmos Marijke voor het schrijven van een boek over interieurvormgeving - een jaar later verschijnt haar eerste boek Mijn huis!. In dit boek geeft Marijke antwoord op vragen van stellen die gaan samenwonen of gezinnen met interieurproblemen. De inspiratie voor dit boek haalt Marijke uit haar eigen ervaring en omgeving, zoals de Net 5 woonprogramma's waarin zij meewerkte, haar werkzaamheden voor de grote woonbladen en talloze particulieren projecten. Van Mijn Huis! ligt binnen 5 maanden een tweede druk in de winkel. Na dit succes verschijnt half oktober 2008 het tweede boek van Marijke: Ruimte voor Kids. In dit boek worden de woonwensen van kinderen van 0 tot 12 jaar geïnventariseerd en sfeervolle oplossingen gegeven die prima passen in een eigentijds interieur. Elke fase van baby- tot tienerkamer en alles wat daartussen zit, komt aan bod. Ook dit boek krijgt een vervolg: eind september 2009 verschijnt 100 x Mooier Wonen, een boek met stylingtips waarbij het niet gaat om grote investeringen maar om wat extra aandacht. Marijke wil de lezer leren met andere ogen te kijken naar dingen die je al hebt of waar je eenvoudig aan kunt komen.

Inspiratie

De basis voor de inspiratie van Marijke ligt voor een groot deel in de reizen die zij vanaf haar achttiende gedurende vijf jaar maakte. Zo was zij in Israel een aantal maanden werkzaam in een kibboets, in India werkte zij in een hotel, Op Curaçao in een kliniek voor alcohol- en drugsverslaafden, in New York in een zomerkamp voor geestelijk en lichameijk gehandicapte kinderen, in Zuid-Afrika op een reclamebureau en in Lesotho aan een watervoorzieningsproject met als meest bijzondere moment een ontmoeting met Nelson Mandela bij hem thuis in Soweto.

Toekomst en idealen
Marijke woont tegenwoordig samen met haar man Peter en hun zoons Floor, Jip en Dees in een rustig stadje aan het IJsselmeer. Het is voor haar een uitdaging een carrière en eigen bedrijf te combineren met de zorg voor drie (kleine) kinderen, uiteraard met oog voor de voor- en nadelen van de samenwerking met een partner in hetzelfde vak en een eigen bedrijf dat het lastig maakt om niet voortdurend aan het werk te blijven.